< terug naar nieuwsoverzicht

plasticbelasting-Verenigde-Staten
26 juni 2020
Mogelijke invoering plasticbelasting in de Verenigde Staten

Moet er plasticbelasting worden ingevoerd in de Verenigde Staten? Al langere tijd zijn daar discussies over gaande. Ook Coca-Cola en Pepsico – beide verantwoordelijk voor een groot deel van de Amerikaanse plasticconsumptie – pleiten nu voor belasting op niet-gerecycled plastic. Dat zou een belangrijke stap zijn om het recyclen van plastic te stimuleren en daarmee de plasticsoep tegen te gaan. Hoe zit dat precies? Wordt het idee van plasticbelasting ook door de Nederlandse regering omarmd?

Waarom plasticbelasting invoeren?
De invoering van plasticbelasting zou een goede manier zijn om het wereldwijde tekort aan gerecycled plastic tegen te gaan. Dit is een probleem waar, naast Coca-Cola en Pepsico, vele multinationals mee kampen. Door de schaarste is gerecycled plastic vaak een stuk duurder dan niet-gerecycled plastic. Dat maakt het voor bedrijven minder aantrekkelijk om voor recyclaat te kiezen. Het gevolg is dat veel bedrijven hun doelen op het gebied van plasticvermindering niet kunnen realiseren. Op dit moment wordt in de VS slechts 10% van al het plastic gerecycled.

Door plasticbelasting in de Verenigde Staten in te voeren voor niet-gerecycled plastic, wordt dit type plastic duurder en daarmee minder aantrekkelijk voor Amerikaanse bedrijven. Dit vergroot de kans dat bedrijven voor een groter gehalte gerecycled plastic kiezen voor hun verpakkingen en producten.

Maatregelen tegen de plasticsoep in de VS
Om die reden pleiten Amerikaanse bedrijven als Coca-Cola en Pepsico voor de invoering van plasticbelasting in de Verenigde Staten. Deze bedrijven maken samen maken deel uit van de Consumer Brands Association, die in april 2020 het rapport Achieving America’s Recycling Future publiceerde. Uit het rapport blijkt dat Coca-Cola ernaar streeft dat in 2030 50% van al zijn verpakkingsmateriaal gerecycled kan worden. Pepsico streeft naar 25% in 2025.

Plasticbelasting in Europa
Ook de Europese recyclingsector lijkt in zwaar weer te verkeren door de schaarste van gerecycled plastic. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven gaf eerder al aan het Circular Economy Action Plan te steunen, toen haar in een brandbrief om maatregelen werd gevraagd. In dit plan is onder meer een eis geformuleerd voor een verplicht percentage gerecycled materiaal in producten als verpakkingen. Hoe en wanneer die eis mogelijk wordt ingevoerd, is nog onbekend. Over de invoering van plasticbelasting in Europa heeft de staatssecretaris geen uitspraken gedaan.

Ook Circular Plastics Alliance streeft naar minder plasticverbruik
Als Circular Plastics Alliance streven wij belangrijke doelen na om hergebruik van plastic te stimuleren. Dit doen wij samen met onze partners. Zo streven we naar de ontwikkeling van plastic producten die 100% recyclebaar en herbruikbaar zijn, gaan wij onnodig plasticgebruik tegen en bedenken we nieuwe, innovatieve concepten om het gebruik van eenmalig plastic terug te dringen.

Wilt u weten hoe wij uw bedrijf kunnen helpen om uw plasticverbruik te verkleinen? Bekijk hier wat wij voor jou kunnen betekenen. Of neem contact met ons op voor meer informatie.

nieuwsbrief

Op de hoogte blijven

Regelmatig versturen wij onze nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van kunststof recycling en circulaire actualiteiten. Aanmelden kan eenvoudig hieronder.

OFFERTE AANVRAAG

velden met een * zijn verplicht.